We gaan door moeilijke tijden. Voor ondernemers is het niet makkelijk en ook werknemers hebben het zwaar. Gaat het nog voorspoedig met je onderneming, overleef je de coronacrisis en overweeg je om met je vennootschap ook de energiekosten thuis te betalen, omdat je nu toch meer van thuis uit werkt? Wij zetten even wat regeltjes op een rijtje. 

Enkel de fiscus kan uitsluitsel geven 

Om maar met de deur in huis te vallen: enkel de fiscus bepaalt of energiekosten al dan niet aanvaard worden als bedrijfskost. Voor vrije beroepers en als je je activiteit thuis uitoefent is dit meestal duidelijk, maar over de grote van het deel dat door de vennootschap wordt betaald kan discussie ontstaan. Werk je door de coronacrisis een stuk meer van thuis uit, dan opent dit misschien nieuwe perspectieven. Bespreek dit zeker eens met je boekhouder. 

Maak een realistische inschatting van hoeveel energie je effectief voor je bedrijfsactiviteiten gebruikt. Heb je bijvoorbeeld een bureau bekijk dan hoe de vierkante meters in verhouding staan ten opzichte van de totale ruimte en gebruik dit als staffel. Overdrijf niet, want dan zal een controleur er ongetwijfeld over vallen. 

Het gaat om een voordeel van alle aard 

Gas en elektriciteit door je vennootschap laten betalen, geldt als een voordeel van alle aard. Hier moet je vennootschap dus belastingen betalen. Hier zijn forfaits voor opgesteld om discussie te voorkomen. Enkel wanneer de kosten hoger zijn dan dit forfait wordt het voor jou interessant. Zijn je totale kosten lager dan het forfait, dan houd je de kosten maar beter privé. Kwestie van fiscaal te optimaliseren. 

 Bespaar en krijg advies 

Wil je professioneel advies? Neem dan zeker even contact op met je boekhouder. Maar ook onze adviseurs kunnen je meer vertellen. 

Wil je minder betalen ? 

We helpen je niet alleen aan de voordeligste energieleverancier zodat je honderden euro’s kunt besparen, we denken ook mee over de meest optimale manier. We zijn thuis in energierekeningen en kunnen je bijstaan bij het maken van de juiste keuze.